De Vereniging Europese Grenslandbewoners is een vereniging van grensarbeiders welke in Duitsland werken en in Nederland wonen of omgekeerd.
Het doel van de vereniging is om in bovengenoemde EU – Lidstaten een einde te maken aan de voortdurende benadelingen en discriminatie van grensarbeiders op het gebied van de fiscale- als zowel sociale wetgevingen.
Alhoewel wij binnen de Europese Unie wonen en werken worden de belangen van de grensoverschrijdende burgers (grensarbeiders) dikwijls ondergeschikt gemaakt aan de belangen van regeringen en/of instanties.
De Vereniging Europese Grenslandbewoners, opgericht op 28 November 1979, probeert door middel van het leggen van schriftelijke en/of mondelinge contacten met politici, bestuurders en instanties, verbetering te brengen in de bestaande situaties.
Indien de vorengenoemde instanties niet willen afwijken van hun ingenomen standpunten en de VEG van mening is dat deze standpunten tegen de nationale wetten en /of Europese wetten indruisen, schuwen wij het niet om de nationale en/of Europese rechter in te schakelen.
Een opsomming van belangrijke zaken
In de loop van de jaren verwierf de VEG zich een steeds grotere naamsbekendheid bij de diverse instanties zowel in Duitsland als in Nederland. Er ontstond een goede samenwerking met o.a. Sociale Verzekeringsbank, Euregio, Euregio Rijn/Maas, “Deutsche Rentenversicherung”, de diverse “Krankenkassen” en Ziekenfonds C.Z., UWV en Bureau voor Duitse zaken van de SVB. Ook met de ministeries van Sociale Zaken en VWS hebben wij nog steeds goede contacten. De animo voor de grensarbeiderproblematiek is in de laatste jaren bij de politiek in Nederland teruggelopen. Als enige van de “oude rotten” is Ria Oomen voor ons nog steeds actief als Europaparlementarier. Wij laten ons echter niet ontmoedigen en blijven onze doelen hardnekkig vervolgen. Met ons 25-jarig jubileum hoopten wij, dat de Vereniging over 25 jaar niet meer moet bestaan. Maar de laatste drie jaar hebben al ons bestaansrecht bewezen. Door de ook toekomstig steeds weer veranderende weten aan beide kanten van de grens is dat ook haast niet te geloven. Onze voor grensarbeiders zeer belangrijke functie ook in de toekomst te vervullen is echter alleen maar mogelijk, indien de leden ook “financieel’ achter ons blijven staan.
In deze slechte economische tijd denken wij, dat het ook voor mensen, die met(vervroegd) ouderdomspensioen gaan, beter is lid van de VEG te blijven of te worden, omdat zij meestal hun hele verdere leven onder de Duitse wetgeving blijven vallen (belastingen, premies etc.) Het is dus ook voor deze groep van belang op de hoogte van veranderingen te blijven, die meestal nadelige financiële gevolgen hebben.